Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Így dolgoztam anyátokkal

2020. március 11. - Aquilone

A munkát nem szabad keverni a magánélettel – vagy mégis? Ha a családtagjaid a munkatársaid, kénytelen leszel…

Sokan gondolni sem mernek arra a helyzetre, hogy valamelyik családtagjukkal kelljen dolgozniuk, mivel jó néhány olyan szituáció felmerülhet, amiben kényelmetlen, ha a munkatársi viszont mellett egyéb szálak is kötnek a másikhoz. Pedig a rokoni munkakapcsolat egyáltalán nem ördögtől való – rengeteg olyan családi vállalkozás van, ami világsikereket ért el, és generációk óta ugyanannak a családnak a kezében van – például ilyen a Nike, a Samsung és a Volkswagen is, hogy csak néhányat említsünk. Persze felépíteni és életben tartani nem könnyű egy családi vállalkozást, hiszen viszályok és intrikák mindenhol vannak, de ha megtanuljuk kezelni a felmerülő problémákat, akkor könnyedén teremthettek egy olyan vállalkozást, ahol a kollégáitok és munkavállalóitok is jól érzik magukat, és a családi kapcsolatok sem romlanak meg!

igyjartamanyatokkal.png

Fő a bizalom!

Ez első körben bagatellnek hangozhat hiszen alapvetően a családtagjaiban mindenki megbízik, de azt érdemes előre tudni, hogy a családi és az üzleti élet teljesen más! Csak olyan rokonoddal kezdj bele bármilyen vállalkozásba, akiben tényleg megbízol, akivel mindent meg tudtok beszélni, és akivel kölcsönösen elfogadjátok egymástól a kritikát. Ez persze minden üzleti vállalkozás esetében fontos, de a családi kapcsolatok és erős érzelmi szálak miatt a konfliktusok és egyéb problémák sokkal hangsúlyosabbak lehetnek. Persze nehezebb időszakok mindig lesznek, de ha tudod, hogy egy olyan ember áll melletted, akivel kölcsönösen megbíztok egymásban, akkor kevés olyan kihívást hozhat az üzleti élet, amit ne tudnátok megugrani.

Ki kicsoda és mikor?

Az első és legfontosabb, hogy megtanuld elválasztani a magánéleti kapcsolatot a munkahelyitől. Amellett, hogy a munkahelyen nem a családi kapcsolataitok, hanem a kompetenciátok kell, hogy meghatározzon benneteket, nagyon fontos az is, hogy amikor dolgoztok, ne beszéljetek egyfolytában magánéletről, ne az irodában oldjatok meg a személyes konfliktusokat. Persze nyilvánvalóan a munkahelyen is elő fognak kerülni magánéleti sztorik, de ne terheljetek rá többet a magánéletetekből a kollégákra, mint amennyit ők hoznak be a sajátjukból. A munkahelyen első sorban kollégák vagytok, otthon pedig család. Nagyon nehéz, de a családi élet semmiképp se menjen a munka rovására! Tegyétek le a bizniszt az irodában és hétvégén grillezzetek, beszélgessetek és töltsetek el minőségi időt egymással. A munka és magánélet közötti egyensúly megtalálása amúgy sem egy könnyű feladat, de ha tudatosan tesztek a megfelelő balanszért, a családi kapcsolataitok is erősödhetnek!

Kulcs a jó kommunikáció

Gyerekként – sőt, egyes esetekben szülőként is – sokkal nehezebb megoldani a vitákat, hiszen egy keményebb kritika esetén általában automatikus reflex a sértődés, hiszen egy hozzád közel állótól jobban fáj a negatív visszajelzés. Éppen ezért nélkülözhetetlen az őszinte és nyílt kommunikáció. Nem szabad engedni, hogy eluralkodjanak rajtad az „otthoni” érzelmek: ha valami bánt vagy nem tetszik, a megfelelő hangnemben mondd el a kolléga-rokonoknak. A jó kommunikációhoz természetesen a többi fél tenni akarása is kell – ha ez egyébként problémát szokott jelenteni, tartsatok egy közös beszélgetést vagy kérjetek külső segítséget egy jó workshop vagy coach formájában, így közösen dolgozhattok a számotokra legjobb megoldásért.

Mi a helyzet azzal a kollégával, aki nem családtag?

Egy családi vállalkozásban érvényesülni nem csak az alapító családtagjai számára nehéz ügy. Azok a kollégák, akik belecsöppennek egy családi biznisz kellős közepébe, szintén nehézségként élhetik meg a korábban említett problémákat, és ha fontos a minőségi munkaerő vonzása és megtartása, akkor érdemes a „nem család” érdekeit, véleményét is figyelembe venni. A közös céges megbeszéléseken teremtsetek olyan légkört, ahol a kollégáitok is meg mernek szólalni, és ők is be tudnak kapcsolódni a transzparens működésbe. Mindenképpen kerüljétek el azt, hogy kifelé azt mutassátok, hogy a rokoni szálak a fontosabbak, mert ez nagyon megnehezíti egy munkavállaló számára azt, hogy felelősségteljesen és örömmel végezze a munkáját. Jobban jártok, ha családként csapattá kovácsolódtok a munkahelyen, és azok, akikkel együtt dolgoztok, egyenrangú tagjai lehetnek ennek a csapatnak!

A családi munka aranyszabályai

 

  1. Ne keverd a szezont a fazonnal! Otthon az édesanyád, de az irodában a főnököd/kollégád.
  2. Ne kavarj! Ha bajod van, mondd el, ne a másik háta mögött fortyogj.
  3. Ne várj különleges bánásmódot! Ne akarj több lenni a nem rokon kollégáknál.
  4. Vedd a munkát komolyan! A családi üzlet is üzlet, legyél rá büszke és hozd ki magadból a legtöbbet.
  5. Értékeld a helyzetet! Örülj a helyzetnek, hogy a családoddal közösen alkothattok valami maradandót.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr7515515432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása