Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Munkahelyi játszmák? Ezt az egyet érdemes játszanod

2020. június 04. - Aquilone

A munkahelyi konfliktusok melegágya az intrika és furkálódás, de létezik egy játszma, amivel épp ennek az ellenkezőjét érheted el.

Egy stresszes, konfliktusokkal teli munkahelyen nem könnyű az élet – főleg, ha mindehhez közömbösség, rugalmatlanság és személytelenség is társul. Mindenki védi a saját bástyáit, és eszébe sem jutna olyan játszmába kezdeni, amiből nem kerülhet ki győztesen. De elárulunk egy titkot: a cél nem is a győzelem, hanem a partnerség és együttműködés.

pozitiv_osszegu_jatszmak_2020_06_04.png

Csak pozitívan!

Lehetne ez egy klisé motivációs felkiáltás, de ezesetben egyáltalán nem erről beszélünk, hanem a pozitív összegű játszmákról. Képzeld el, hogy a kollégákkal közösen játszotok egy játékot – nincs győztes, nincs vesztes, csak egy cél, hogy mindig pozitívan jöjjetek ki a konfliktusos, kompromisszumot igénylő helyzetekből.

A játék minden résztvevője mérlegeli az adott kérdést vagy helyzetet egy -10-től +10-ig terjedő skálán – számára mennyire kényelmetlen, fáradtságos, nehéz valami. -10, ha inkább bezárkózna egy sötét sufniba, csak ne kelljen megtennie, és +10, ha nemhogy gondot nem okoz a dolog, de még kedve is van hozzá. A végén összeadjátok a pontokat, és a lényeg, hogy pozitív legyen a végösszeg.

Mutatunk egy egyszerű példát, egy saját tapasztalatot a csapatunkból. Minden csütörtökön zoomoltunk, de egyikünknek nem volt a legideálisabb az időpont, ezért felvetette, hogy áttehetnénk-e a megbeszélést szerdára. A kollégák nagy része számára édes mindegy volt, tehát ők nullán álltak. Egy csapattagnak azonban szerdára már ütemezve volt egy másik megbeszélése, így ő nem örült túlzottan az ötletnek. És akkor jött a mérlegelés: neki -3 volt az értékelése a szerdai időpontra, tehát okozott némi kellemetlenséget, de a kérvényezőnek +5 volt a segítség azzal, hogy nem csütörtökön kell meetingelnie. Tehát -3+5=2, így szerdára ütemeztük át a zoomot.

És ismét csak pozitívan!

Ha olyan helyen dolgozol, ahol a fent említett nehézségek akadályozzák a zökkenőmentes együttműködést, érthető, ha eleinte úgy vagy vele, hogy te bizony senkinek sem fogsz segíteni, mert más se segítene rajtad, és inkább mindent lepontozol -10-re, csak ne kelljen máshoz igazodnod, vagy ne adj’ ég plusz munkát vállalnod. Ám ezzel a hozzáállással valóban soha nem változik meg semmi, és – hacsak nem váltasz munkahelyet –, évek múlva is ugyanabban a kellemetlen közegben mozogsz majd.

Éppen ezért gondolkodj hosszútávon és állj pozitívan a helyzethez. Bízz abban, hogy ha te megteszed a kollégák felé az első gesztust, és precedenst állítasz fel arra, hogy igenis lehet jóindulattal, játszma nélküli játékot játszani, akkor ezt ők is viszonozni fogják.

Ha többször előfordul a munkahelyen olyan helyzet, amivel kapcsolatban csak nagyon nehezen tudtok dűlőre jutni, próbáljátok ki ezt a technikát. Nem kerül semmibe, az eredményen viszont meg fogtok lepődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr715737926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása