Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Így kerülheted el a kiégést

2020. február 26. - Aquilone

Elégedetlenség, kilátástalanság, ingerlékenység, folyamatos stressz – csak néhány a kiégés tünetei közül, amelyeket ha időben felismersz, megkímélheted magad attól, hogy teljesen padlóra kerülj.

Egy ideális világban minden munkavállaló jól érzi magát a munkahelyén, a pozíciójában, és stresszmentesen, nyugodtan, hatékonyan tud dolgozni. Sajnos azonban ez az ideális világ egy kicsit még várat magára, így meg kell tanulnunk szembenézni a munkahelyi problémákkal, amelyek közül az egyik leggyakoribb és legnehezebb a kiégés.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy manapság is sok munkavállaló érzi úgy, hogy szinte bele kel halnia a munkába, mert nem tud vagy inkább nem mer lépni, vagy legalábbis lépéseket tenni annak érdekében, hogy javuljon a helyzet. Ez egy régi beidegződés, ami a fiatalabb generációknál egyre kevésbé megfigyelhető: örüljünk, hogy van munkánk, maradjunk szépen csendben, és lehet, hogy rossz, de legalább a fizetésünket megkapjuk. Pedig ennek egyáltalán nem kell így lennie. Nem vagyunk robotok, így muszáj egyéni szinten is elkezdeni dolgozni azon, hogy élhetőbbé váljanak a munkahelyek, ezzel párhuzamosan pedig a kiégés is kiküszöbölhető.

Úgy látjuk, hogy a kiégést főként olyan problémák okozzák, amelyeket egy kis odafigyeléssel, egymással törődéssel, bizalommal meg lehetne oldani.

 kieges.png

Probléma: Túlterheltség

Egy-egy nagyobb projekt kapcsán mindenkinél előfordul, hogy néha túlórázni kell, és többet kell vállalni a szokásosnál. Ám ha ez a leterheltség rendszeressé válik, csak idő kérdése, hogy az ember szellemileg és fizikailag is elfáradjon. Nagyon frusztráló, amikor a leterheltség, stressz és fáradtság miatt minden igyekezetünk ellenére sem tudunk olyan minőségű munkát produkálni, amilyet szeretnénk. Persze nehezebb, munkásabb időszakok mindig előfordulhatnak, de a huzamosabb ideig tartó leterheltségnek egészségügyi következményei is lehetnek.

Megoldás: Jelezd, hogy nem bírod a nyomást és pihenj!

Merj szólni a kollégáidnak, felettesednek, hogy pihenésre vagy segítségre van szükséged, és ne félj attól, hogy ennek esetleg negatív következményei lesznek – ha valóban minden energiáddal azon vagy, hogy jól végezd a munkádat, senki sem néz majd rád szúrós szemmel. Nagyon fontos, hogy munkavállalóként jó fizikai, szellemi és érzelmi állapotban tudj dolgozni, mert csak így lehet minőségi munkát végezni.

Probléma: Monotonitás

Hosszútávon az is problémát okozhat, ha folyamatosan ugyanazt a munkát végezzük, nincs semmilyen kihívás vagy izgalom, ami egy kicsit érdekesebbé tehetné a napjainkat. A fejlődési lehetőségek hiánya és az, ha a munka során nincs lehetőség új készségek elsajátítására, szintén kiégéshez vezethet.

Megoldás: Kapcsolódj be a kreatív munkába!

Még ha nem is a te csapatod felel egy-egy kreatívabb projektért, jelezd, hogy te is szívesen részt vennél a munkában. A munkáltatók egyébként is értékelni szokták, ha valaki lelkes a munkakörén kívül eső feladatokra is. Persze sajnos előfordulhat, hogy erre nincsen lehetőség – ez esetben keress egy olyan hobbit, amivel a munkán kívül ki tudod élni magad, így hozva egyensúlyba a munkahelyi egyhangúságot a hobbid okozta örömmel.

Probléma: Konfliktusok

Iszonyú energiát tud kivenni az emberből, ha folyamatosan konfliktusok és játszmák között kell léteznie a munkahelyen, és ahelyett, hogy a feladatok elvégzése lenne a prioritás, mindenki a drámával van elfoglalva. A konfliktuskezelés terén sajnos egy fecske nem csinál nyarat – szomorú kimondani, de te hiába lennél kész arra, hogy nyíltan megbeszéld a problémákat, ha erre a többiek nem vevők.

Megoldás: Őszinte és tiszta kommunikáció

Ilyen esetekben elképesztően sokat segíthet egy tréning vagy csapatépítő, amelynek során talán a kollégák is megértik a tiszta és őszinte kommunikáció fontosságát. Jelezd a munkahelyeden a kompetens személynek, hogy a csapatnak szüksége lenne arra, hogy valamilyen megoldással túl tudjanak jutni a konfliktusokon. Rengeteg olyan csapatépítő program és konfliktuskezeléssel foglalkozó tréning és workshop van, amik sokat segíthet azon, hogy javuljanak a munkahelyi viszonyok.

Probléma: Érdektelenség

Nem is hinnéd, mennyien dolgoznak olyan munkahelyen, munkakörben, amit nem szeretnek. Minden nap bemennek dolgozni, de sem értelmet, sem örömöt nem találnak abban, amit csinálnak. Itt is érdekes megfigyelni, hogy inkább az idősebb generációkra jellemző ez a mentalitás; a fiatalokra jellemzőbb, hogy inkább gyakrabban váltanak munkahelyet, de nem maradnak olyan cégnél, ahol nem tudnak kiteljesedni, és nem érzik, hogy értelme van annak, amit csinálnak.

Megoldás: Találd meg a szenvedélyt

A monotonitás ellensúlyozásához hasonlóan az érdektelenség leküzdésében is rengeteget tud segíteni, ha találsz egy olyan hobbit, amit igazi szenvedéllyel űzhetsz, amiben kreatív lehetsz, ami energiával tölt fel és inspirálhat. Ezek a kiegészítő tevékenységet sokat lendíthetnek abban, hogy újra megtaláld az örömöt más feladataidban is.

Az őszinteség mindennek az alapja

A kiégésnek millió oka lehet, a tünetek ugyanazok. Úgy gondoljuk, hogy a cégen belüli őszinte kommunikáció, a megértés és a magas bizalmi szint mind nagy segítséget nyújthatnak egy, a kiégés szélén álló kollégának. Ha érzed magadon a kiégés jeleit, kérd a feletteseid, kollégáid támogatását – tervezzétek újra a feladatok elosztását, hogy egy időre csökkenjen rajtad a nyomás, vagy kérd őket, hogy legyenek partnerek abban, hogy hosszabb szabadságra menj és kipihend magad. Ha pedig egyszerűen mindennek dacára boldogtalan vagy, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a megfelelő helyen és a valójában neked való munkát végzed-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr6615492528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása