Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Az online munkahely is lehet hangulatos – mutatjuk, hogyan!

2020. április 01. - Aquilone

Ezekben a nehéz időkben, amikor beszűkül az életterünk és összemosódik a magánszféra a munkával, nagyon könnyen érezhetjük magunkat erőtlennek, kedvtelennek és teljesen demotiváltnak. Íme néhány tipp, hogyan tehetjük a megbeszéléseket és a közös munkát jobb hangulatúvá.

jo_hangulat_otthoni_munkahelyen.png

1. Rajzoljátok le egymást!

A rajzolás nem csak abban segíthet, hogy egy kicsit felturbózzuk a kreativitásunkat, de a vicces alkotásokat megosztva jobb kedvre deríthetitek egymást. Ha van egy soron következő csoportos meeting, beszéljétek meg előre, hogy ki melyik kollégát fogja lerajzolni – akár egy rá jellemző, tipikus tevékenység közben. Nem kell michelangelói babérokra törni, a pálcika emberes műalkotások is megteszik. A meeting előtt szánjatok pár percet arra, hogy megosszátok egymással az elkészült alkotásokat, ezzel is megalapozva a megbeszéléssel eltöltött percek vidám hangulatát.

2. Állatkert

Megbeszélés előtt állapodjatok meg abban, hogy milyen állatot szeretnétek reprezentálni. Egy hajpánt, frizura vagy arcfestés segítségével tegyétek egymás számára egyértelművé, hogy melyik állatot választottátok. Meglephetitek az egyik születésnapos kollégátokat azzal, hogy a kedvenc állatává alakultuk át a meeting erejéig, vagy játsszatok állatkerteset. A sok nevetés és játék szintén segít abban, hogy kreatívabbak legyetek, és nem utolsó sorban az immunrendszeretek karbantartásával is segít!

3. A Kávézás ereje

Mi is szeretjük a reggeli közös kávézásokat – sőt, a nap bármely szakában –, ahol megbeszélhetjük, ki mit csinált a hétvégén, vagy mit főzött, milyen könyvet olvasott, vagy hogy milyen világmegváltó ötletei támadtak egy adott projekt kapcsán. Ugyan sokkal jobb egy elviteles kávét szürcsölgetni a napsütésben munkába menet, vagy beülni a kedvenc helyünkre, de ne keseredjünk el: a skype vagy Facetime kávézás is elérheti ugyanezt a hatást. Próbáljátok meg a közös kávézást a megszokott időtökben kivitelezni, hogy a nagy változásban mégis csak helye maradjon a régi rutinoknak is. Beszélgessetek, kapcsolódjatok, ez is segít abban, hogy az otthoni létből átzsilipeljetek a munkába.

4. Mit ebédelsz?

Még ha nincs is betervezve meeting, fontos, hogy a kollégák napi szinten kapcsolódjanak egymással. Beszéljétek meg, hogy például minden szerdán mindenki egy képen ossza meg a kollégákkal, hogy mit ebédelt: milyen új receptet próbált ki vagy milyen kreatív szendvics-megoldásokkal rukkolt elő. Ez segít abban, hogy a munkán kívül is legyen kapcsolódási pont, sőt, ezzel hasznos tippeket is tudtok adni egymásnak arra vonatkozóan, hogy kinél mi lehet a következő ebéd vagy vacsora.

5. Online csapatépítés

Attól, hogy mindenki az otthona nyugalmából végzi a feladatait, még csinálhattok közösen is olyasmit, ami ezekben a nehéz időkben összekovácsolja a csapatot! Egy sört akár skype-on is meg lehet inni, de ha valami tartalmasabbra vágytok, akkor is rengeteg lehetőség van: online társasok, videójátékok, de akár még „mozizni” is tudtok – csak meg kell egyeznetek egy filmben, amit egy nagy Skype-hívás keretében együtt megnéztek. Ezek mind segíthetnek abban, hogy kevésbé érezzétek elszigetelve magatokat egymástól.

6. Lelki segély

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egy kicsit elszomorodunk, elzárkózunk. A közösségi médiának köszönhetően mindenkinek tele van a news feedje nyugtalanító cikkekkel, amik aggodalomra és negatív érzésekre adhatnak okokot, és lehetnek olyan időszakok, amikor jól esik ezeket kibeszélni és megnyugtató szavakat hallani a másiktól. Rotációban hetente legyen valaki, aki lelki segély ügyeletet tart: felhívhatjátok telefonon vagy Skype-on, és kibeszélhetitek az érzéseiteket, gondolataitokat. Próbáljatok a pozitív dolgokra koncentrálni és tervezzetek a jövővel, hiszen ennek a helyzetnek is vége lesz egyszer. Ez a technika segít abban, hogy megőrizzük szellemi well-beingünket, illetve növeli a csapatban az egymásba vetett bizalmat is. Fontos, hogy számíthassatok egymásra!

7. Közös sport

Emlékeztek még arra, amikor munka előtt vagy után elmentetek az edzőterembe a kollégákkal? Ugye milyen jó volt? A testmozgás ezekben a hetekben még inkább felértékelődik, hiszen jó hatással van a pszichénkre és az immunrendszerünkre egyaránt. Ha találtok egy jó appot, vagy youtube csatornát, akkor megbeszélhetitek, hogy közösen tornáztok, vagy ugyanazon a napon megcsináljátok az aznapi edzést. Ez is ad egy jó alapot a beszélgetésre, és ez is lehet valami, amit együtt csináltok.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr7915577010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása