Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Család és karrier egyszerre? Igen!

2020. február 12. - Aquilone

Egyre több munkahely hirdeti magát gyerekbarát munkahelyként, de mit is jelent ez valójában? Összeszedtünk néhány ötletet, hogyan tudnák a cégek még ember- és családközpontúbbá tenni a munkahelyeket.

Kisgyermekes szülőként fontos, hogy az ember olyan munkahelyen dolgozhasson, ami gyerekbarát – pontosabban szülőbarát, hiszen ha egy szervezet úgy dönt, hogy lépéseket tesz annak érdekében, hogy családközpontúbbá váljon, az új intézkedésekkel valójában a szülőt fogja támogatni. Lehetőséget adhat arra, hogy betegség esetén a szülő otthon maradhasson a kicsivel, vagy éppen biztosítja azokat a szabadnapokat, amik az óvodai anyák napjára vagy a születésnapi zsúrokra kellenek. Szerencsére sok vállalat indult már el ezen az úton, és céges mikulás ünnepségekkel, családi napokkal várja a legkisebbeket is, és az sem jelent problémát, ha a szülő magával viszi az irodába a gyermekét.

Komoly fejtörést okozhat a szülőknek, ha ad hoc helyzeteket kell gyorsan megoldaniuk: például ha jön egy telefon a bölcsiből, oviból hogy azonnal el kell menni a gyerekért, vagy ha az utolsó pillanatban szól a tanító néni, hogy a délutáni úszás elmarad, így előbb véget ér a tanítás. Ezek a szituációk, főleg ha gyakran előfordulnak, kellemetlenné válhatnak mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló részéről, pedig úgy gondoljuk, illetve saját tapasztalatunk is azt mutatja, hogy ennek nem kell így lennie. Igenis összeegyeztethető a minőségi munkavégzés és a szülőség úgy, hogy a családi és a munkahelyi érdekek és értékek is ugyanúgy érvényesülnek.

csalad_munka.png

Rugalmas munkaidő

Az utóbbi idő egyik legközkedveltebb témája a munkaidő hossza és rugalmassága – nem véletlen! Egyre több munkáltató érzi, hogy az employee experience, vagyis a munkavállaló jóléte és boldogsága nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan és jól végezze el a rá bízott feladatokat. Ehhez pedig a legalapvetőbb feltétel az, hogy egészséges egyensúlyba kerüljön a magánélet (az annyira divatos „ÉN-idő”), a családi elfoglaltságok és a munkában töltött órák. Sokan rájöttek már arra, hogy munakáltatói szempontból valódi értéke nem az asztalnál töltött időnek, hanem az elvégzett munka minőségének van. Mi is azt valljuk, hogy persze, legyen készen minden olyan feladat, ami nem tűr halasztást, de ha végeztünk, mi értelme lenne a monitor előtt üldögélni csak azért, mert még nem telt le a munkaidő?! Hasonlóan vélekedünk a munkaidő pozícionálásáról is – nem kötelező kilencre bent lenni, ahogyan az sem jelent gondot, ha valaki este küld át egy anyagot, mert az ideje éppen úgy engedte. Ennek a jelentősége a családosok, kisgyermekesek esetében a legmérvadóbb, hiszen szülőként fontos, hogy elegendő időt tölthessünk a gyermekneveléssel, játékkal, de ez a szabadság természetesen a gyermekteleneknek is ugyanúgy jár. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy ennek a rugalmasságnak a szervezeten belüli magas bizalmi szint elengedhetetlen alapfeltétele – bizalom a munkáltató részéről, hogy a munkavállalók nem élnek vissza ezzel a rugalmassággal, és valóban rendesen elvégzik a rájuk bízott feladatokat, és bizalom a dolgozók részéről, hogy ha problémájuk van, a vezetők nem torolják meg a távollétet. (Tudjuk, hogy a rugalmas munkaidő nem minden területen alkalmazható, de ahol lehetséges, miért ne használhatnánk ki?)

Home office

A home office lehetősége is egyre inkább bevett szokás, a legtöbb vállalat heti legalább egy nap otthonról dolgozást biztosít a munkavállalói számára. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a heti egy nap sajnos nem elég: ha ápolni kell egy beteg gyereket vagy más hozzátartozót, vagy éppen be kell szoktatni a kicsit a bölcsődébe, óvodába. Mi fontosnak tarjuk, hogy együtt legyünk és közösen gondolkodjunk az irodában, de tudjuk, hogy érdemes megadni a több napos home office lehetőségét azoknak a munkavállalóknak, akiknek szükségük van rá, hogy a saját időbeosztásukban tudják elvégezni a feladataikat. Hiszen ezzel csökkenthetjük a kollégák stressz-szintjét, nem kell úgy érezniük, hogy a munkájuk forog kockán a rengeteg távolléttel, és az értékes szabadnapokat sem kell beáldozniuk. Lehetőséget, bizalmat, felhatalmazást adunk arra, hogy a saját keretei között végezhesse el a munkáját.

Megértés és támogatás

A fent említett példák nagyon sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a családos munkavállalók is komfortosabban érezzék magukat a munkahelyükön – de mi a helyzet a lelki igényekkel? Sokan azt gondolják, hogy a magánéletünket otthon kell hagyni és semmilyen formájában nem szabad behozni a munkahelyre. Mi ezzel szemben a kollégáinkra, mint szövetségeseinkre és sok esetben barátainkra gondolunk. Sok munka van benne, hogy a magán és munkahelyi szerepek jól működjenek, de a finomhangolások után sokkal jobb és barátságosabb környezetben dolgozhatunk. Mi minden napot úgy kezdünk az irodában, hogy pár mondatban mindenki elmondhatja, vannak-e magánéleti sikerei vagy problémái; hogy éppen 3 napja nem aludt mert a gyereke üvölt a fülgyulladás fájdalmától, vagy aggódik, mert még mindig nem sikerült megszereltetni a fűtést vagy a villanyt. Nagyon fontos, hogy együttérzéssel és megértéssel forduljunk egymáshoz, és ha szükséges, támogassuk és segítsük a kollégákat abban, hogy megoldást találjanak. Jó érzés az, amikor egy biztonságos közegben lehetünk és nem kell ’cikinek’ éreznünk azt, ha a bölcsibe/oviba szoktatás vagy a gyerek első egyhetes táborozása nekünk is stresszes élmény.

Nem csak az anyáé a felelősség

Sajnos ma Magyarországon az a természetes, ha mindig az anya áll készenlétben. Az apák a gyermek születése után nem kapnak sok szabadságot, és a munkáltatók többsége is kevésbé megértő, ha arról van szó, hogy egy férfi kolléga maradjon távol családi elfoglaltság miatt. Nagyon fontos lenne, hogy az apák ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, mint az anyák, hiszen a gyermeknevelésben nekik is fontos szerepük van. Ráadásul a terhek is jobban eloszlanának a pár tagjai között, ha mindketten ugyanolyan rugalmassággal maradhatnának távol a munkahelyről.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr7215469372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása