Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Őrült emberek ketrece, avagy így ne bolondulj meg a karantén idején

2020. április 08. - Aquilone

Bár szerencsére nálunk még csak kijárási korlátozás van, így is sokkal több időt töltünk a négy fal között, mint amennyit szeretnénk. Különösen oda kell hát figyelned arra, mit és hogyan csinálsz, nehogy teljesen bedilizz.

karaten_orulet.png

Az utóbbi időben a csapból is a koronajárvánnyal kapcsolatos hírek folynak, és mindannyian személyesen is érezzük a hatásait a mindennapokban. Kijárási korlátozás, kötelező home office, drasztikusan lecsökkent személyes kontaktusok… Nem csoda, ha úgy érzed, hogy kezdesz besokallni. Ám jó hír, hogy a tudatosság ebben is a segítségedre lehet!

Kontrolláld az időt, amikor híreket olvasol

Érthető, hogy képben akarsz lenni a járvánnyal kapcsolatos aktualitásokkal, de ha folyamatosan a hírportálokat és azok közösségi oldalait nézed, gyakorlatilag folyamatos stresszben fogod tartani magad. Sajnos ugyanis nő a fertőzöttek és az elhunytak száma, és a gazdasági hatások következményeit is elkezdtük érezni, így szinte biztos, hogy jó néhány rossz hírrel szembesülsz majd. Természetesen nem az a megoldás, hogy dugd a fejed a homokba, és inkább ne is tudj semmiről, de adj egy időkeretet magadnak arra, hogy tájékozódj. Például nézd meg a híreket a reggeli kávéd közben, esetleg amikor ebédszünetet tartasz, és végül este, amikor már végeztél a teendőiddel. Munkaidőben koncentrálj a feladataidra, és ne pazarold a figyelmedet arra, hogy mindent IS elolvass a járvánnyal kapcsolatban.

Tarts napi rutint

Az otthonlét legnagyobb átka, hogy az ember hajlamos teljesen elveszíteni az időérzékét – főleg, ha egész nap pizsamában flangál „úgysem látja senki” jeligére. Fontos, hogy igyekezd megtartani a korábban megszokott rutinodat, az üres járatokra pedig találj ki új elfoglaltságokat. Ha a négy fal között is sikerül egyrészt megtartani egy bizonyos fokú megszokást (például ugyanúgy felöltözöl, mint ha munkába mennél), másrészt pedig hasznosan töltöd a hirtelen rád szakadt szabadidőt (a vergődés helyett például elkezdesz tanulni valamit, olvasol vagy bátran nagy fába vágod a fejszédet és nekiállsz felújítani), sokkal inkább alkalmazkodni tudsz majd a beszűkült élettérhez.

Mozdulj meg

Bizonyára számtalanszor olvastad és hallottad már, de azért mi is elmondjuk: muszáj minden nap mozognod egy kicsit, hogy felfrissítsd a tested. Nagyon csábító a kanapé és a Netflix, de hosszú távon káros hatásai lesznek annak, ha a kijárási korlátozásra hivatkozva konkrétan semmit sem csinálsz. Az egy dolog, hogy eltunyulnak az izmaid és simán fel is szaladhat rád pár plusz kiló, de a folyamatos pihenéssel egy gonosz ördögi körbe kerülsz: a napközbeni lustálkodás miatt éjszaka nem tudsz aludni, a nemalvástól pedig napközben leszel fáradt, ami a munkateljesítményedre, az általános közérzetedre és az egészségedre is kihat. Naponta fél óra igazán nem megerőltető, ráadásul rengeteg online órát és mobilos applikációt tettek ingyenesen elérhetővé, szóval nincs kifogás!

Találj menedéket a munkádban

A korábbi irodai légkörből nem könnyű home office-ra váltani egyik napról a másikra, az átállás pedig ronthat a munkamorálodon. Döcögősek az online megbeszélések, sokkal lassabban jutnak el hozzád a feladataidhoz szükséges információk, és egyébként is szívesebben üldögélnél a napsütéses teraszon az íróasztalod helyett. Ám ha átprogramozod az agyad, és a nehézségek helyett a munkád hasznosságára és arra fókuszálsz, hogy egy adott projekt elvégzésével mennyi embernek segítesz (és nem kell megváltani a világot, már az is igenis hasznos, ha három kollégádnak segítesz!), máris rengeteg pozitív energiát meríthetsz még a rutinfeladatokból is.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr8315597344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása