Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Mi kell a munkavállalónak?

III. rész - Kapcsolatok

2020. július 16. - Aquilone

kapcsolatok.jpg

Cikksorozatunk harmadik részében a munkahelyi kapcsolatok témakörét boncolgatjuk.

Rengetegféle ember torlódik össze a munkahelyeken. Különböző személyiségek, eltérő értékrendek, változatos stílusok és megannyi viselkedésforma teszi színessé az irodákat. Egyvalami azonban mindenkiben azonos: mindannyian vágynak arra, hogy kapcsolódjanak a kollégákkal, a közösség részesei legyenek, és olyan munkahelyi légkörben dolgozhassanak, ahol jól érzik magukat.

Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy a kollégák legjobb barátok akarnak lenni (persze ha ez organikusan kialakul, annál jobb!), de még a látszólag zsémbes és magának való munkatársaknak is igénye van arra, hogy kapcsolódási pontokat találjon a többiekkel.

De mit is jelent a munkahelyi kapcsolat?

Nincs kőbe vésett definíció, de a legjobban talán így lehet megfogalmazni: a kiegyensúlyozott, örömteli és minőségi munkavégzéshez szükséges, kollégák közötti együttműködés. Az általános hiedelemmel ellentétben ugyanis egy jó munkahelyi kapcsolathoz nem kell lelkizés vagy kötelező csevegés a kávészünetben. Természetesen szuper, ha a kollégák őszintén érdeklődnek egymás privát dolgai iránt is, de a munka és a cégen belüli kapcsolatok szempontjából ez valójában nem releváns.

Visszatérve a definíciónkhoz ugyanis az egész kulcsa az együttműködés. Gondolj csak bele: ha valakinek arról mesélsz, hogy jó kapcsolatod van valamelyik kollégával vagy feletteseddel, tulajdonképpen arról beszélsz, hogy jó vele együtt dolgozni. Hatékonyan végzitek a teendőiteket, gördülékenyen rakjátok össze a különböző feladatokhoz szükséges anyagokat, és abszolút egy hullámhosszon vagytok a munkát illetően.

Fontos ismét megemlíteni a korábban már többször szóba került munkaértékrendet. Ez ugyanis valahol előrevetíti, hogy valakivel kialakul-e organikusan a jó együttműködés (hiszen evidens, hogy azonos értékrend szerint működő emberek hamar megtalálják a közös hangot), vagy dolgozni kell egy kicsit az ügyön. Ha pedig az utóbbi, az értékrend eredményei alapján pontosan látni fogjátok, melyek azok a pontok, ahol eltérések vannak és ebből fakadóan konfliktusok születhetnek.

Irány a csapatépítő!

Sajnos sok munkahelyen a csapatépítés nem szól másról, mint egy ordenáré lerészegedésről, ahol a munkatársak klikkekre osztva buliznak, de közben azért panaszkodnak is egy sort, hogy minden szörnyű. Pedig egy valódi csapatépítés nem erről szól. Ha a vezetőség és a kollégák is nyitottak rá, érdemes egy olyan csapatépítést szerveznetek, ahol (akár szakemberek bevonásával) kielemezhetitek a fent említett munkaértékrendet, és felszínre hozva az esetleges konfliktusokat, kiterítitek a lapjaitokat egy harmonikusabb, együttérzőbb és lélekkel telibb jövő érdekében. Aztán persze ha akarjátok, jöhet a sör is. �

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr3616005034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása