Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Home office – átok vagy áldás?

2020. február 19. - Aquilone

Vannak, akik kihasználják, mások el sem tudják képzelni, hogy otthonról dolgozzanak. Pedig megfelelő rákészüléssel és egy kis odafigyeléssel, a home office bárkinek öröm lehet.

A legtöbb munkahelyen a home office lehetősége manapság egy teljesen bevett szokás, így a munkavállaló legalább heti egy alkalommal megengedheti magának, hogy az otthona kényelméből dolgozhasson. És milyen jó és hasznos is tud lenni, hogy nem kell kivenni egy szabadnapot azért, mert jön a kéményseprő vagy a gázóra leolvasó, vagy éppen beteg a gyerek, hanem a saját ritmusunkban végezhetjük a dolgunkat akkor is, ha fizikailag nem tudunk jelen lenni az irodában.

Vannak, akik nem szívesen élnek a home office adta lehetőséggel, mert szeretik a magánéletüket és otthonukat tisztes távolságban tartani a munkájuktól, és vannak olyanok is, akik el sem tudják képzelni, hogy minden reggel bemenjenek egy irodába, mert élvezik, hogy beoszthatják a saját idejüket; két e-mail megírása között berakhatnak egy mosást, vagy leszaladhatnak inni egy kávét az éppen arra járó kedves ismerőssel.

Ha szereted a home office-t, ha nem, jó, hogy a lehetőség adott, hiszen bármikor közbe jöhet olyasmi, ami miatt élned kell vele. Azonban még rutinos otthonról dolgozók esetében is előfordulhatnak olyan home office napok, amikor nem sok kedvük van nekilátni az aznapi munkának, mert szívesebben néznek sorozatot pizsamában a kanapén.

Íme, néhány tapasztalati tipp a csapatunktól, hogyan tegyük termékennyé és gördülékennyé a home officeban eltöltött órákat – függetlenül attól, hogy szeretünk otthonról dolgozni, vagy sem.

home_office.png

1. Ne változtass a reggeli rutinodon!

Kelj fel ugyanabban az időpontban, mint a munkába menős napokon, reggelizz, igyál kávét, öltözz fel, akár sminkeld is ki magad vagy borotválkozz meg, pont úgy, mintha az irodába készülnél. Persze otthon nem indokolt öltönyben vagy kis kosztümben üldögélni a laptop előtt, de egy kényelmes utcai viselet is megadhatja a módját a napkezdésnek.

2. Zsilipelj át!

Mivel az utazás ideje szabadon marad, ha otthonról dolgozol, ezt a plusz időt szánd arra, hogy agyban átzsilipelj az otthoni kényelemből a munkába. A kávéd mellé olvass szakmai cikkeket, érdekességeket, vagy akár nézz Youtube és Ted videókat, olvasd el az emilajedet, vagy írj listát az aznapi teendőidről. (A listaírásról korábban már olvashattál nálunk, ha lemaradtál róla, ITT pótolhatod). A lényeg, hogy csinálj valami olyat, amivel a figyelmedet szépen lassan a munkára összpontosítod úgy, hogy mire elkezdődik a rendes munkaidőd, már készen állj az aznapi feladataidra.

3. Tarts szünetet!

Ha otthon dolgozunk, gyakran észre sem vesszük, hogy nem állunk fel, és órákig ülünk egy helyben a monitor előtt görnyedve. Az irodában legalább a kollégáinkkal lemegyünk kávézni, vagy elsétálunk ebédelni, levegőzni.  Fontos, hogy figyelj otthon is arra, hogy óránként felállj egy kicsit és átmozgasd magad. Ha azt érzékeled, hogy már nem tudod a teljes figyelmedet a munkának szentelni és inkább a galambokat nézed a szomszéd ház tetején, ez egy jelzés arra, hogy elfáradtál. Ilyenkor az a legcélravezetőbb, ha egy 10-20 perces séta közben kiszellőzteted a fejed, és felfrissülten ülsz vissza dolgozni.

4. Tudni kell abbahagyni!

Persze itt nem arra gondolunk, hogy egy nagyon fontos feladat kellős közepén csapd le a laptopod és irány sörözni a haverokkal, de nagyon fontos, hogy úgy oszd be az idődet, hogy a munkaidőd végére otthon is be tudd fejezni az aznapi teendőidet. Ne túlórázz otthonról, ha ezt semmilyen sürgető helyzet nem indokolja. Miután leteszed a munkát, fontos, hogy ismét visszarázódj az otthoni létbe, ezért próbáld meg levezetni az aznapi munka feszültségeit, mielőtt az otthoni dolgaiddal foglalkoznál. Találkozz a barátaiddal, menj el a kutyáddal sétálni, sportolj, vagy tornázz legalább egy 10 percet. Egy kiadós munkanap után pedig mindenkinek kijár a pihenés! :)

Nagyon fontos, hogy a home officeban eltöltött napoknak is adjunk keretet, amin belül a munka zajlik. Vigyázni kell, hogy ne mosódjon össze a munka a magánélettel, és az életünk minden területének megadjuk a megfelelő minőségű és mennyiségű figyelmet. Amíg dolgozunk, ne foglalkozzunk más olyan tevékenységgel, ami megkívánja teljes figyelmünket – ebbe persze nem tartoznak bele az olyan rutin feladatok, mint a mosogatás vagy teregetés (sőt, legalább tudunk általuk szünetet tartani). Amikor pedig végzünk a munkával fontos, hogy kikapcsolódjunk és időt szenteljünk személyes kapcsolatainknak, családunknak anélkül, hogy akárcsak fejben is, de munkával foglalkoznánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr8315481254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása