Bizalom. Szövetség. Jövő.

Work Werk

Work Werk

Énidő a karantén idején

2020. április 15. - Aquilone

Lassan mindannyiunk kezdi megszokni, hogy egy darabig még otthon leszünk, és ebben a kis térben kell az életünk minden területén teljesíteni és megfelelni. Mindannyian reményekkel telve, pozitívan néztünk elébe ennek az időszaknak, és vágyakozva tervezgettük az otthon eltöltött időnket. Végre lesz idő kifesteni a konyhát, elolvasni a karácsonyra kapott könyveket, lesz idő sportolni, diétázni, kiélni a kreativitásunkat és minden olyan hobbiba belefogni, amiket eddig az irodában töltött hosszú munkanapok miatt csak halogattunk. Végre lehetőségünk lenne magunkra. A közösségi médiában is temérdek poszt bíztatott bennünket arra, hogy forduljunk befelé, figyeljünk magunkra, meditáljunk és használjuk ki ezt az „ajándékba kapott” időt arra, hogy magunkkal foglalkozzunk. Lehet, hogy ez mégis csak túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? A legtöbben otthon vagyunk már hetek óta, de vajon ezekből a tervekből mi valósult meg? Ha semmi, annak vajon mi lehet az oka és mit tehetünk annak érdekében, hogy megtaláljuk a négy fal között élt életünkben az egyensúlyt.

enido_karantenban.png

Kezeld a félelmeidet!

Teljesen természetes, ha egy ilyen helyzetben félsz. Aggódhatsz magad miatt, féltheted a hozzátartozóidat, a megélhetésed. Ez egy rettenetesen bizonytalan időszak, ami gyakran tűnhet kilátástannak is, hiszen nincs egy fix dátum, amiről pontosan tudod, hogy csak eddig kell kibírni. Ebben az időszakban fontos az, hogy az aktualitásokról tudj, de próbáld meg lecsökkenteni a cikkek olvasgatásával eltöltött idődet. Szorítkozz a megbízható médiumok tárgyilagos információira, és próbáld meg elkerülni a pánikkeltő hangvételű, vagy kevésbé megbízható forrásoktól származó posztokat. Ha érzed, hogy eluralkodik rajtad a félelem vagy a pánik akkor pedig azonnal tereld el a figyelmed: nézz meg egy kedves filmet, hallgasd a kedvenc zenéd, vagy hívd fel egy olyan hozzátartozód vagy barátod, akiről tudod, hogy meg tud nyugtatni. Nincs miért szégyenkezned; teljesen mindegy, hogy mi az, ami ki tud mozdítani ebből az állapotból, csináld!

Légy magaddal türelmes!

Képzeld el azt, hogy egy kétségbeesett hozzátartozódat kellene a jelen helyzettel kapcsolatban megvigasztalnod. Őt sem sürgetnéd, hogy csapja össze a bokáját és nőjön fel a feladathoz és kezelje makulátlanul a helyzetet, igaz? Te is megérdemled saját magadtól ezt a fokú együttérzést és megértést. Ez egy teljesen új helyzet, nem elvárható, hogy egyből alkalmazható stratégiád legyen rá. Tapasztald ki, mik azok a dolgok, amik jól esnek, adj magadnak időt, hogy feldolgozd azt, amiben vagy, pihend ki magad és adj időt arra, hogy hozzászokj a helyzethez.

A bűvös 21 nap

Tudományosan bizonyított, hogy 21 nap szükséges ahhoz, hogy szokássá alakítsunk bármilyen viselkedést. Teljesen mindegy, hogy mi az a cselekvés vagy viselkedés, amit szeretnél az új életedben meghonosítani, a titok csupán annyi, hogy 21 napon át minden egyes nap tegyél érte/csináld! Próbáld meg ezt egy napi rutinba beépíteni és minden nap körülbelül ugyanakkorra időzíteni. Így nem csak a rászokást biztosítod be, de ez is hozzájárul ahhoz, hogy kerete legyen a napjaidnak, aminek szintén hatékony hatásai vannak a pszichés egészségünkre.

Készíts tervet

Elő a papírral és a ceruzával! Egy jó kávé, vagy finom tea mellett ülj le és adj magadnak egy fél órát arra, hogy végig gondold, milyen kisebb-nagyobb céljaid vannak erre az időszakra. Lehet, hogy többet szeretnél sportolni, vagy elolvasni pár könyvet, esetleg elvégezni egy online kurzust, a lényeg, hogy legyen egy cél, aminek eléréséhez nap mint nap tudsz tenni valamit. Írj egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretnél, priorizáld őket és készíts egy tervet. Találj ki magadnak kényelmesen tartható határidőket, és minden nap tegyél meg valamit azért, hogy ezek a célok meg is valósuljanak. Ha egy tervedet sikerült megvalósítanod, nagyon fontos, hogy megjutalmazd magad bármivel, aminek örülsz.

Játssz!

A játék rengeteget tud segíteni abban, hogy kapcsolódjunk egymással, beindítsuk a kreativitásunk és önfeledt pillanatokat lopjunk a szürke hétköznapjainkba. Az, hogy mit játszol, mindegy, csak játssz! Ha sikerül minden nap legalább egy fél órát valamilyen játékkal eltöltened, az már sokat fog segíteni abban, hogy jobban bírd a bezártságot, ráadásul a munkában és a kreativitásod meg- és kiélésében is érezni fogod a különbséget. Ha nem egyedül élsz otthon, akkor elő a társasokkal, kártyapaklikkal, vagy irány az internet, ami tele van online társasjátékokkal és kvízjátékokkal.

A bezártság leginkább a gyerekes családokat érinti nehezen: az egy légtérben történő munkavégzés, iskola és játék rettenetesen nagy terhet ró a család összes tagjára. Nagyon fontos, hogy a rengeteg teendő között a szülőknek maradjon saját magukra és a párkapcsolatukra is rendszeresen ideje. Ehhez elengedhetetlen, hogy leüljünk és őszintén beszéljünk egymással, elmondjuk, hogy mi ezt a helyzetet hogyan éljük meg, és mire van szükségünk ahhoz, hogy a testi egészségünk mellett a pszichikai szükségleteinket is ki tudjuk elégíteni. Törekedni kell azokra a kompromisszumokra és megoldásokra, ahol az egyénnek és a kapcsolatainknak is jut idő.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilone.blog.hu/api/trackback/id/tr6215614714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása